De literaire school
'It takes a whole village to raise a child'.Dit klopt helemaal. Er is veel voor nodig om een kind breed tot ontwikkeling te laten komen.Het is zaak dat scholen een goed evenwicht tot stand brengen tussen het binnen- en buitenschoolse leerlandschap van de kinderen. Ontwikkelingsgericht werken sluit daar helemaal bij aan! Een literaire school betekent voor ons; een school waar naast de bekende kerndoelen, de taalvorming en de literaire vorming de hoogste prioriteit krijgen. Hoogtepunten zijn daarbij bijzondere talige projecten die een stimulerende invloed hebben op de natuurlijke geletterdheid van de kinderen. Kinderen schrijven teksten. Soms zijn dat teksten die op gedichten lijken, soms verhalen die als dramawerkstuk of poppenkastspel opgevoerd kunnen worden. Kinderen zijn nieuwsgierig naar de woorden die professionele schrijvers voor hen neerschrijven en ze bevragen hen daar over. Dit kunnen de kinderen bij ons op school wanneer er kinderboekenschrijvers tijdens de voorleesweken op bezoek komen.
Op de literaire school is er vanzelfsprekende aandacht voor de inrichting van de omgeving waarin de kinderen zich ontwikkelen.
Er is veel te zien en te lezen en er is een duidelijke verbinding met de buitenwereld. Bij ons op school leggen wij contacten met diverse instituten. Wij nodigen mensen uit die ons onderwijs kunnen versterken of wij gaan bij hen op bezoek.
Op school hebben wij een rijke bibliotheek met zowel fictie als informatieve boeken. Er is een samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard, “Bibliotheek op School”. Hierdoor is er met regelmaat een leesconsulente op school die ons kan ondersteunen op het gebied van taal en lezen. Hiernaast hebben wij een “Kinderzwerfboekstation”, waar kinderen gratis een boek kunnen pakken en deze, na de uitgelezen te hebben, met iemand kunnen delen of ergens anders mogen achterlaten. Het “Kinderzwerfboekstation” is in het beheer van en wordt vorm gegeven door de kinderen van groep 8.
Twee keer per jaar plannen wij een thema in het kader van taal en lezen. Tijdens de voorleesweken wordt er aan elkaar voorgelezen. Daarnaast doen wij mee aan de nationale voorleeswedstrijd en nodigen we kinderboekschrijvers uit. We lezen in deze periode nog meer dan anders. Kinderen lezen aan elkaar voor, maar ook vaders, moeders, opa’s, oma’s en andere mensen die boeiend voor kunnen lezen komen het leesplezier stimuleren. Kortom de talige, 'literaire' activiteiten beperken zich bij ons op school niet tot incidentele projecten.